Miljoenenstrop bij ICT-project SVB - Banen in de ICT

Miljoenenstrop bij ICT-project SVB

De vernieuwing van het ICT-systeem dat onder meer de uitbetaling van de kinderbijslag en de AOW regelt, ligt op z’n gat. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) stopt met de ontwikkeling van het systeem omdat doorgaan met het project volgens een tussenrapport “zeer problematisch” zou zijn.

Dat rapport werd geschreven op verzoek van staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken. De SVB benadrukt dat de betalingen van de uitkeringen zijn gegarandeerd.

Het nieuwe systeem heeft volgens de SVB tot nu toe 43,7 miljoen euro gekost. Dat is inclusief de bedragen die gemoeid zijn met het stoppen van de ontwikkeling. Die kosten worden geraamd op 10,5 miljoen euro.

De SVB gaat de komende tijd de oude systemen uit de jaren 80 “oplappen en versterken” en kijken welke onderdelen uit het nieuw ontwikkelde systeem nog gebruikt kunnen worden.

De mislukte automatisering maakt deel uit van een groter project waaraan de SVB sinds 2006 121.8 miljoen euro heeft uitgegeven. Structureel levert dat jaarlijks 30 miljoen euro aan besparingen op, meldt de SVB.

Het contract met automatiseerder Capgemini wordt eind dit jaar beëindigd. Het rommelde al een tijdje tussen opdrachtgever SVB en de Franse automatiseringsreus.